I helgen var jag på utbildning om känslor, PTSD och traumabehandlig hos hund för hundpsykologen och etologen Carro Alupo. Jag fick nya kunskaper, aha-upplevelser och inspiration till utveckling av mina egna beteenderådgivningar av svårare fall. Vissa gånger ger inte beteendeterapin den utveckling jag skulle önska. Det har känts som att det saknats en viktig puzzelbit för att få ihop hela hunden. Den saknade puzzelbiten kan i några fall ha varit traumabehandling!

Reaktivitet är en personlighet – PTSD är en diagnos

Reaktivitet (som jag skrivit om innan) är ett personlighetsdrag. Vissa hundar reagerar emotionellt starkare än andra, är mer lättstressade, alerta och känsliga på grund av sin personlighet även om de inte varit med om någon hemsk upplevelse. Psykiskt trauma däremot är resultatet av en chockartad händelse eller upplevelse som satt ihållande spår hos individen. Av männisikor som varit med om chockartade händelser (överfall, bilolyckor m.m.) repar sig 75% på egen hand inom en månad. De som blivit traumatiserade återhämtar sig inte från chocken utan hjälp och utvecklar posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Det är alltid individens subjektiva upplevelse som är avgörande för om en händelse är traumatisk eller inte. Flera individer kan vara med om samma händelse men alla utvecklar inte PTSD.

Även hundar kan drabbas av PTSD

I Carro Alupos magisterarbete om PTSD hos hund var de vanligaste händelserna som traumatiserat hundar:

  1. Utsatt för dominans av yrkesverksam inom hundbranschen (hundtrimmare, veterinär, hundinstruktör) 24%
  2. Hotad eller misshandlad av människa 20 %
  3. Attackerad av annan hund 16%
  4. Olyckor (t.ex. bilolyckor) 16%
  5. Ljudupplevelser (skott och fyrverkerier) 12%
  6. Tidigare levnadsförhållanden (flyttat många gånger, importerade hundar) 12%

Som ni ser har största andelen i studiens urval blivit traumatiserade efter felaktigt bemötande av hundinstruktörer, veterinärer, hundtrimmare eller andra personer inom hundbranschen. Detta är väldigt sorgligt och därför är det viktigt att personen du anlitar för att för hjälp använder sig av modern hundträning och har tagit avstånd från användandet av bestraffningar och korrigeringar! Kompetenta och utbildade personer i din närhet hittar du hos Sveriges Hundföretagare och Sveriges Akademiska Etologer.

Jag är stolt medlem i båda föreningarna och mitt företag är H-märkt av Sveriges Hundföretagare. Kontakta mig om din hund varit med om en chockartad upplevelse och du misstänker att den lider av PTSD! Traditionell beteendeterapi hjälper inte i det fallen utan fler åtgärder behöver sättas in.

Källor:

Alupo, C. (2017) PTSD hos hund – En enkätstudie om psykiskt trauma hos hund. Magisterarbete SLU.
https://stud.epsilon.slu.se/13045/1/alupo_c_171206.pdf

Mehrkam, L.R., Wynne, C.D.L. (2014) Behavioral differences among breeds of domestic dogs (Canis lupus familiaris): Current status of the science. Applied Animal Behaviour Science.