Nosework gör hunden till optimist! Sniff-sniff-sniff…. Svansen viftar mer och mer intensivt… Sniff-sniff-sniff… Där är den! Aron slutar sniffa, slickar sig om munnen och tittar förväntansfullt på mig, han har hittat gömman med en droppe eukalyptus och nu ska han få sin belöning.

Att använda nosen har alltid varit Arons favoritsysselsättning. Till skillnad från personspår, föremålssök. personsök eller ID-spår kräver nosework väldigt lite förberedelse och går att träna i princip när och var som helst. Och om inte det vore nog så blir hundar som får träna nosework mindre stressade och mer optimistiska!

Anledningen till att jag utbildade mig till nosework-instruktör 2022 var för att kunna använda nosarbetet som en del av behandlingsplanen för reaktiva, rädda, osäkra eller stressade hundar. Jag har själv sett hur hundars självförtroende växt med hjälp av nosework, att stressade hundar hittat ett lugn och att reaktiva hundar kunnat slappna av på ett nytt sätt med hjälp av nosework.

Optimist eller pessimist?

Det är väl känt att individer som mår bra är mer optimistiska och positiva medan deprimerade individer är mer pessimistiska och negativa. Detta gäller så väl för människor som för andra djur. För att ta reda på om en hund är optimistisk eller pessimistisk används Cognitive Bias Paradigm som utarbetades av Mendl et al. 2009. Det går ut på att hunden får lära sig att till exempel i en röd skål finns alltid favoritbelöningen och i en blå skål finns alltid något som hunden inte gillar. Sedan presenteras djuret för en ny skål i avvikande färg, låt oss säga gul. Hur snabbt hunden springer fram till den gula skålen och hur den interagerar med den används som mått för hur optimistisk eller pessimistisk hunden är.

En hund som förväntar sig att det ska finnas något gott i gula skålen är mer positivt lagd. Hundar som visar mindre intresse eller tar längre tid på sig att undersöka skålen är mer pessimistiska som förväntar sig det värsta.

Nosework gör hunden till en optimist

I en studie från 2019 lät man två grupper av hundar först göra ett Cognitive Bias-test, sedan träna en av två aktiviteter under två veckor för att till sist göra om Cognitive Bias-testet. Ena gruppen tränade dagligen nosework (enbart godis) och andra gruppen tränade dagligen heelwork (följa sin förare i olika positioner). Forskarna ville undersöka om det var själva aktiveringen eller det faktiska nosarbetet som påverkade hundens läggning. Det var ingen skillnad mellan grupperna i det första bias-testet. Däremot var hundarna i noseworkgruppen mer optimistiska i det avslutande bias-testet. Att få använda sin nos gör verkligen hunden mer glad och positiv!

Nyfiken på nosework?

Vill du lära din hund att sniffa rätt på eukalyptus? Då kan du boka en BeteendeTräning där jag introducerar er för noseworkens roliga värld!
Lediga tider ser du på bokningssidan. Vill du gå en privat minikurs med tre träffar kostar det just nu 1500 kr! Skriv det i meddelanderutan vid bokningen. Jag lovar att ni inte kommer att ångra er!

Nosework passar alla hundar, oavsett ålder. Inga förkunskaper behövs, vi lägger upp inlärningen efter er nivå.

Min lokal finns på Kusthöjden i Härnösand. Parkering finns utanför Kusthöjdens Djurklinik eller precis utanför området bakom min lokal.
Adressen är Sälstensgränd 24.

Vid frågor eller funderingar kan du kontakta mig här via kontaktformuläret

Källa:
C. Duranton, A. Horowitz, Let me sniff! Nosework induces positive judgment bias in pet dogs, Applied Animal Behaviour Science,
Volume 211, 2019, Pages 61-66

Michael Mendl, Oliver H.P. Burman, Richard M.A. Parker, Elizabeth S. Paul, Cognitive bias as an indicator of animal emotion and welfare: Emerging evidence and underlying mechanisms, Applied Animal Behaviour Science, Volume 118, Issues 3–4, 2009, Pages 161-181,