Många hundar vill inte åka bil. Här listar jag de fem vanligaste orsakerna och hur du kan lösa problemen.

Hunden studsar glatt omkring, är busig och träningsvillig. Tills vi närmar oss bilen. Hunden tvärstannar och tittar på oss, sedan springer den in på gården igen. Jag och matten stannar 10 meter från bilen, står och pratar och jag kastar ut lite godis på marken vid bilen. Sedan går jag och matte in på tomten. Hunden blir nyfiken och springer till bilen och letar godis på marken. Så fort jag och matte går mot bilen slutar hunden att äta godis och går bort från bilen. Den upplever alltså att det kommer bli obehagligt när vi är nära bilen. Varför då? Borde den inte tycka om att få följa med? Förstå att det är trevligt att åka bil då den får komma till nya spännande platser och göra roliga saker?

Åksjuka hos hund

Vissa hundar blir åksjuka, speciellt yngre hundar. En teori är att deras balansorgan inte är färdigutvecklade och därför är de mer känsliga och blir lätt åksjuka av bilens rörelser och synintrycken. Tecken på att din hund blir åksjuk är att den mår illa, slickar sig om munnen, dreglar och kräks. Det bästa är att tidigt vidta åtgärder för att minska åksjukan. Tabletter mot åksjuka, åka korta sträckor och minska synintrycken brukar vara effektivt mot åksjuka. Om vi tänker att åksjukan ska gå över är risken att hunden förknippar bilen med obehag och problemet kommer att växa.

Ditt körsätt kan också påverka hundens åksjuka. Undvik kraftiga inbromsningar och svängar i hög fart för att köra mjukare och förebygga åksjukan.

Obehag kopplat till bilen

Hund vill inte åka bil

Hund som inte vill hoppa in i bilen. Foto: Anna-Maria Svedberg, Etologica

Hunden kan koppla flera obehag till bilen. Det kan börja med att den upprepade gånger blivit åksjuk. Sedan när den inte vill hoppa in i bilen upplever den tvång att hoppa in vilket ökar obehaget. Undvik att tvinga in hunden i bilen, lär den att själv hoppa in och ut, eller använd en ramp.

Jag träffade nyss en hund som tydligt visade att det inte var bilen i sig som var läskig, utan tvånget att hoppa in i den. Vi strösslade med godis och ställde

oss längre bort och då kunde hunden går runt och äta godis runtom och inne i bilen. Han ville dock inte hoppa upp i den. När vi tränade på att hoppa upp på olika saker var han väldigt avvaktande och ville inte att vi skulle ta i honom. Stod vi en bit bort hade han inga bekymmer att hoppa upp på stenen. Här tränar vi på att hoppa upp och ned på saker, kunna ta i halsband/sele utan obehag och ändrar känslan till att vara nära bilen trots att vi står där. Sedan kopplar vi ihop det med att hoppa in i bilen.

Ljudrädsla

Om du har en hund som är ljudkänslig kan vissa ljud i bilen göra att hunden inte vill åka bil. En bilbur som skramlar kan upplevas mycket skrämmande, speciellt eftersom hunden är instängd och inte kan påverka sin situation. Provkör bilen utan hund och lyssna noga efter skrammel. Åtgärda det som skramlar. Brukar du spela hög musik med mycket bas kan det också vara obehagligt för en ljudkänslig hund. Ofta sitter basen bak i bilen nära hunden. Sänk basen eller stäng av den helt för din hunds skull. Förändrade motorljud kan också skapa oro, t.ex. en trasig ljuddämpare. Feromoner, t.ex. adaptil, och thundershirt, kan hjälpa hunden att känna sig tryggare i bilen.

Trauma eller bilolycka

Har din hund varit med om en traumatisk upplevelse kopplat till bilåkning? Kanske den där gången när den bröt benet och behövde åka bil till veterinären när den hade jätteont? Eller den kanske kommer från ett annat land och blivit transporterad med många okända hundar, med stopp på okända platser och resan tog flera dagar?

Jag har träffat en hund som efter en krock förklarligt nog blev rädd för att åka bil. Den hoppade in i bilen men började darra och hyperventilera direkt. Värst blev det när det låg bilar tät bakom, eftersom de blivit påkörda bakifrån. Här behövs dels en veterinärundersökning för att upptäcka eventuell smärta efter krocken. En träningsplan för att hjälpa hunden bearbeta traumat och träningsplanen kan behöva kombineras med beteendemedicinering (t.ex. ångestdämpande). Kontakta en utbildad etolog för att få vägledning om du misstänker att din hund är traumatiserad av bilåkning.

Förväntan på något roligt

Vissa hundar kan pipa, gnälla, skälla, dregla, trampa runt och krafsa när de åker bil. Även om de hundarna inte är rädda visar de stress på grund av förväntan på att få göra något roligt när ni kommer fram! Det kan också bli farligt för bilföraren då det kan vara distraherande med en ljudlig och livilig hund i bilen. Här gäller det att avdramatisera bilåkandet. Träna på att hoppa in och ut ur bilen utan att ni åker någonstans. Att kunna sitta lugnt i bilen trots att motorn är igång och senare kunna åka korta sträckor utan att något roligt händer.

Tålamod och lyssna på hunden

Att träna en hund som inte vill åka bil tar tid. Går vi för snabbt riskerar vi bakslag och att få börja om på ruta ett. Det kan också vara flera orsaker till att hunden inte är ett fan av bilåkning, eller blir stressad. Den kanske känner sig tryggare med övertäckt bur så den inte kan se ut. Den kanske vill sitta i baksätet (med bilsele!) och inte i en bur. Blir den åksjuk och är ljudkänslig, och blivit tvingad in i bilen? Då behöver vi lösa alla delar innan hunden kan vänjas om vid bilåkning.

Källor:
Mariti, C. et al. 2012. Survey of travel-related problems in dogs. The Veterinary record. 170: 542. doi: 10.1136/vr.100199

https://www.anicura.se/for-djuragare/hund/fakta-och-rad/aksjuka-hos-hund/