Att ha dragkamp i koppel är en stor del av hundens vardag och kan orsaka frustration både hos hund och ägare. Många ägare upplever det jobbigt att deras hund drar eller rycker i kopplet, att de blir frustrerade på att hunden inte lyssnar och ägaren kan också vara rädd för att tappa kopplet eller bli omkulldragen av hunden.

I en studie användes en manick som mätte spänningen i kopplet och om det var hunden eller människan som orsakade spänningen. Större och tyngre hundar hade högre spänning i kopplet men drog under kortare tid än mindre och lättare hundar. Det resultatet är ju inte så oväntat, men det spännande är att hundar som gick i kopplet utan att dra ändå fick ryck och drag från människan. Unghundar drog mest i kopplet och var också de som fick mest ryck och drag från människan.

Detta är något som jag ser hos många som söker hjälp för att hunden drar i kopplet. Den tvåbenta drar minst lika mycket i kopplet som hunden gör! Istället för att prata eller visa med kroppsspråk används kopplet som någon form av styrlina för att få kontakt eller för att dra hunden till den position vi vill ha den. Det blir väldigt otydligt för hunden vad vi egentligen vill och den börjar också kommunicera genom att dra i kopplet.

Mina bästa tips för att minska dragkampen i koppel och istället få till ett samspel är:

  • Gör det tydligt för hunden när ni tränar koppelgående och när den får gå som den vill. Växla till exempel mellan olika koppel eller var du fäster kopplet (på ryggen eller fram på bröstet)
  • Använd sele eller ett brett fast halsband. Att dra och rycka i smala halsband, speciellt helstryp, kan ge hunden syrebrist, nackskador och ökat tryck i ögonen, vilket gör hunden stressad, vilket i sin tur ökar tendensen att dra ännu mer.
  • Om inte hunden ska dra får inte du heller dra! Använd midjebälte om du har lätt för att rycka och dra i kopplet. Det ger dig bättre balans och du får två händer lediga till att belöna hunden
  • Belöna hunden för att den går med slakt koppel och för att den följer med i kopplet om du byter riktning. Så fort du känner att den följer med ger du belöningssignal och kastar en godis till hunden.
  • Blir du frustrerad kommer din hund blir frustrerad. Träna korta pass. Börja hemma på gården där hunden har lättare att fokusera på dig, sedan på uppfarten och sedan fram och tillbaka på vägen. Avsluta medan det går bra!

Idag fick jag samtal från en som kämpar med koppelträningen och hon var lyrisk efter dagens promenad som hade varit 30% drag och 70% följsamhet! Fokusera på när hunden är duktig, inte bara på när den drar. Belöna också andra saker den gör bra, som att ta kontakt med dig eller lyssna på sitt namn.

Vill du få mer tips om koppelträning kan du kika på min inspelade webbföreläsning:
Från dragkamp till samspel (öppnas i nytt fönster)

Behöver du hjälp att gå från dragkamp till samspel med din hund?
Boka tid här

(Denna artikel publicerades i Varghunden nr 4/2022 med undantag för små förändringar)

Källa:
Shih, H.-Y.; Georgiou, F.; Curtis, R.A.; Paterson, M.B.A.; Phillips, C.J.C. Behavioural Evaluation of a Leash Tension Meter Which Measures Pull Direction and Force during Human–Dog On-Leash Walks. Animals 202010, 1382. https://doi.org/10.3390/ani10081382