Aron ligger på en filt med ett tuggben. Katten Wille är nyfiken på vad Aron fått för gott. Aron stelnar och tittar stint på katten som inte bryr sig om Arons signaler. Aron visar tänderna och börjar morra när Wille nosar på tuggbenet. Wille reagerar på morrandet och går därifrån. Direkt när Wille vänder bort huvudet slutar Aron att morra, vänder bort blicken och mungiporna blir långa igen. 

Att vakta sin mat, liggplats eller annat som hunden vill ha i fred är ett naturligt beteende. Jag bestraffar aldrig en hund som morrar eller vaktar sina skatter. Istället ser jag till att jag själv eller den andra individen respekterar och ger utrymme. Om vi lär hundarna redan som valp att vi inte är konkurrenter finns det ingen anledning till att vakta sina skatter och vi kommer kunna byta till oss saker som kan vara farliga för hunden att tugga i sig.

Hundar som vaktar sina skatter

Gemensamt för de hundar som jag hjälpt med vaktande av mat eller saker är att de antingen:

  • Levt på gatan och behövt konkurrera om mat för att överleva
  • Varit sakletare som valp och ägarna har i välmening plockat av dem allt de hittat genom att öppna deras mun
  • Lärt sig att hantera konflikter genom att morra eller till och med bita, t.ex. när den blir störd när den vilar eller fasthållen vid kloklippning
  • Har erfarenheter av att resursförsvaret inte respekterats av annan hund

Oavsett varför en hund vaktar sina skatter, kropp eller liggplats är första steget att respektera hundens första signal. I mitt kandidatarbete från 2011 svarade hela 78% av hundägarna att deras hund vaktat mat, ben eller liggplats minst en gång.

Att försvara sin mat eller annan resurs som hunden värderar högt är ett normalt beteende. Redan i valplådan kan man se och höra valpar som övar på att vakta sin skatt mot sina syskon. Beteendet är medfött, men förmågan att tolka och respektera andra hundars resursförsvar är inlärd!

Hunden vaktar i fyra steg

En hund visar tänderna åt en svart katt som nosar på ett tuggben som ligger på en filt mellan hunden och katten

Hunden Aron vaktar sitt tuggben mot katten. Foto: Anna-Maria-Svedberg Etologica

Steg 1
Lätt hot med stelnande kropp och stint stirrande mot inkräktaren
Steg 2
Kraftigt hot om inkräktaren inte stannar. Hunden har rynkad nos, visar
tänderna och kan även morra
Steg 3
Skenangrepp om inkräktaren fortfarande inte stannar. Hunden gör
blixtsnabbt nafsande i luften i riktning mot inkräktaren
Steg 4
Angrepp om inkräktaren inte respekterat hoten. Hunden gör utfall och biter
(ofta med hämmat bett) inkräktaren

Lär dig mer om hundens beteende

Hundar som ofta hamnar i situationer där de första stegen ignoreras kan gå direkt, eller väldigt snabbt, till att markera med bett eller bita hårt. Vill du lära dig mer om hundar som vaktar sina skatter kan du köpa min inspelade webbföreläsning om resursförsvar:
Hunden som vaktar sina skatter – Resursförsvar