Det här inlägget skulle kunna bli hur långt som helst, men bara för att belysa ämnet börjar jag med ett inledande inlägg som förhoppningsvis kommer väcka tankar hos er som läser.

Den senaste veckan har jag varit skadad och inte kunnat aktivera mina sällskapsdjur lika mycket som jag brukar. Om man har en bra nivå på vardagsaktiveringen i vanliga fall ska det dock inte gör speciellt mycket med några dagars lugn och ro. Min hund Aron, en belgisk vallhund av varianten tervueren, har tagit det rikigt bra och nöjt sig med kortare promenader och trickträning och godisletande inomhus. Den yngsta innekatten Wille har däremot inte fått sin dagliga koppelpromenad och lite mindre lek än vanligt och därför blivit rastlös och pratig.

Ofta när jag berättar att jag har en belgisk vallhund blir följdfrågan: Får han valla? Och ofta när jag berättar att jag också har innekatter blir följdfrågan: Får de inte springa ute? Det finns de som har bestämda åsikter om att t.ex. en vall- eller jakthund måste få valla eller jaga, och att katter ska springa lösa ute och jaga möss eller fåglar.  Som ni kanske redan antagit håller inte jag helt och hållet med om det. Det som däremot är oerhört viktigt är att både hundar och katter får utlopp för sina naturliga beteenden, och det är ägarens uppgift att tillgodose deras behov för att djuren ska må bra.

Även om vi idag har hundraser med olika användningsområden som vakt, jakt, vallning m.m. skiljer sig den grundläggande biologin mellan de olika raserna väldigt lite. Ett exempel är att alla hundar har överlägset bättre luktsinne än människan. Hundar har mellan 220 miljoner-2 miljarder luktreceptorer (dvs. de sinnesceller som registrerar luktämnen)på en yta som hos schäfern är 150-170 cm2. Människan har 12-40 miljoner luktreceptorer på en yta som är ca 5 cm2 (Miklosi, 2010). Därför uppmuntrar jag hundägare, oavsett ras, att låta deras hundar använda luktsinnet både på promenaderna och för att spåra, söka människor eller leta reda på godis, mat eller föremål ute och inne. De brukar bli väldigt nöjda efter att ha fått använda sitt luktsinne även om det bara är en liten stund. Mängden nosarbete en hund behöver är dock individuellt och rasbundet, vissa raser har mer energi och är mer arbetsvilliga än andra. Men alla raser har som sagt väldigt bra luktsinne som de behöver få använda.

Att fysiskt trötta ut en hund genom långa promenader eller springturer är enligt mig nästan omöjligt. Hundar som vallar eller jagar springer mycket och behöver bra kondition. Men de använder även sina andra sinnen under arbetet. De kanske följer djurens doft eller använder synen och hörseln för lokalisering av förare och djur. Vid spring- eller cykelturer behöver de dock inte använda de sinnena nästan alls.

För att tillgodose en hunds behov måste man därför hitta en bra balans mellan fysisk och mental (där hunden använder hjärnan) aktivering  som just din hund behöver. Det finns massa olika saker man kan träna med sin hund. Bland annat spår, personsök, bevakning, drag,  uppletande av föremål, rallylydnad, träna olika tricks, agility, freestyle, discdog, apportering, rapport  eller tävlingslydnad för att nämna några aktiviteter. Man kan testa lite olika och se vad just du och din hund tycker om att göra tillsammans. Bara för att man tränar behöver inte betyda att man ska tävla eller måste gå kurs, huvudsaken att du och din hund gör något tillsammans och att den får utlopp för sin energi. Men man får inte glömma att hunden även behöver kvalitetstid och tid att bara vara. I dagens samhälle är det inte ovanligt att hundar faktiskt blir överaktiverade, vilket kan visa sig i samma beteenden som om hunden blir underaktiverad!

Det är alltså väldigt viktigt att hunden får vara hund och att katten får vara katt, oberoende ras och användningsområde!