Varför går hunden fram när den inte vill?

En hund får syn på en annan hund och börjar dra emot den men gör utfall eller biter ifrån när den kommer fram. Varför gör den så om den inte vill hälsa?

Det är en fråga jag ofta får under mina beteendeutredningar med hundar som har det jobbigt med hundmöten. Och beteendet är inte alltid så lätt att förklara, det är komplext och beror på hundens känslor, personlighet, gener och erfarenheter!

Etolog Anna-Maria Svedberg under hundmöteskurs.

Ni som följt mig vet att jag brukar använda BAT-liknande träning när jag jobbar med hundar. Där har vi hunden i fem meters koppel med en annan hund på LÅNGT avstånd, minst 200 meter och studerar hundens beteenden. Vad gör den när den sett den andra hunden? Enligt mig är det ett jättebra sätt att förstå hundens beteende och känslor i hundmöten.

Känslor

Är hunden glad? Nyfiken? Rädd? Arg? Alla de känslorna motiverar hunden att närma sig den andra hunden! Även om den är rädd, för då vill hunden få kontroll över situationen, kanske fjäska in sig eller förmedla att den vill ha avstånd? 

Alla känslor kan övergå i frustration, och även den glada hunden kan blir frustrerad och irriterad för den vill hälsa och leka men kan inte för den sitter fast i kopplet! Vilken känsla brukar du ha när du känner dig frustrerad? Ofta sur och irriterad va? Det är troligen därför den glada hunden blir sur när den kommit fram. 

Personlighet

Alla hundar har sin unika personlighet! Och precis som hos oss människor finns det sociala hundar och hundar som mer är för sig själva. Ibland kan sociala hundägare ha en osocial hund. Det är hundägaren som vill att hunden ska umgås med andra hundar medan hunden hellre går och nosar i lugn och ro. Respektera hundens personlighet!

Det man också inte får glömma är att hunden mognar. Yngre hundar vill busa och leka. Äldre hundar vill mer lära känna varandra, hälsa i lugn och ro och väljer vilka hundar de vill leka med. Även om din valp/unghund funkat med andra hundar innan könsmognad kan den bli mer restriktiv mot andra hundar när den blir äldre. 

Gener

Alla raser har avlats för olika syften och därmed har vi fått fram olika egenskaper som är mer eller mindre rastypiska. Border collies vill valla, och därför kan de krypa ihop och smyga när de möter andra hundar. Vissa raser vill vakta och kan larma när de ser andra hundar. 

Hundar är artiga. Lösa hundar rör sig i bågar och rusar inte rakt fram och skäller någon i ansiktet. De undviker rak ögonkontakt, vänder bort huvudet, rör sig långsamt, nosar i rumpan först. 

Erfarenheter

Hundar som gör utfall i koppel har lärt sig att göra utfall i koppel över tid. Väldigt få hundar har gjort utfall sedan de var valp. Som jag sa innan är hundar artiga. De vill inte gå rakt mot andra hundar. De vill kunna gå i en båge/ta ut avstånd. De vill artigt kunna nosa i marken, de vill kunna kolla in den andra under lugg, röra sig i en artig båge, kolla in på avstånd. Det ser jag om och om igen när vi låter hundarna göra egna val med avstånd och längre koppel. 

Även när jag använder en gosedjurshund visar hundarna samma artiga tillvägagångssätt med att ta ut avstånd, undviker att gå rakt emot, vänder bort huvudet och när de kommer fram till låtsat hunden nosar de i rumpan först, eller slickar i mungipan.

Vill du ha hjälp med att tolka och förstå din hunds beteenden? Boka en beteendeutredning på www.etolog.se/bokning

Lagotton Gucci BAT-tränar och väljer att vända sig bort från trigger-hunden istället för att skälla ut den = BRA VAL! Foto: Etolog Anna-Maria Svedberg