Den 23-24 augusti kan du gå en helgkurs i Stress hos hund och hundägare som jag och en kollega från Linköping kommer att hålla.

Men varför har vi då valt att ha en kurs om stress? Jo, för att stress påverkar allt en hund eller människa gör. Kroppens stressystem ser till att kroppens alla funktioner fungerar och är i balans. Stressystemet aktiveras t.ex. när kroppen behöver mer syre i blodet. Redan när vi kliver upp på morgonen får vi förhöjda stresshormoner (bl.a. kortisol och adrenalin) för att vi ska vakna, orka med morgonens sysslor och komma iväg till jobbet/skolan i tid. Om vi dessutom känner att vi har en uppgift att göra som vi är nervösa över får vi högre stressnivåer. Om det får pågå under en längre tid blir kroppen kroniskt stressad. Att definiera stress är dock inte lätt utan det beror helt på i vilket sammanhang man använder uttrycket.

”Stress är ett fenomen som alla erkänner men få kan enas om en definition” 
-Friend, 1980

”Stress är ett substantiv! Nej, ett verb! Nej, ett adjektiv!”
-Engel, 1985

Höga förväntningar hos hunden  (t,ex, innan promenad eller när man ska ut och spåra) kan leda till höga stressnivåer, men betyder det att hunden är stressad? Ur ett etologiskt perspektiv är ett djur stressat först när det upplever att det saknar kontroll över situationen det befinner sig i eller inte kan uppnå sitt mål. Under kursen kommer vi gå in på hur man ser att en hund är stressad och hur man hanterar en stressad hund eller en hund med höga stressnivåer. Men vi kommer också gå in på hur stressystemet fungerar och vad som faktiskt händer i kroppen när stressnivåerna ökar för att förbereda djuret på fäkta eller fly.

En hund som flera gånger per dag reagerar på hundar/barn/bilar genom att skälla, dra i kopplet eller springer efter, får förhöjda stressnivåer som kan påverka hundens beteende i andra situationer också. Som hundägare blir man också ofta orolig att hunden ska reagera och blir själv vaksam, spänd, nervös och håller utkik efter saker som hunden eventuellt kan reagera på. Stress hos hund och hundägare hänger alltså ihop! Om man som hundägare lär sig vilka situationer man själv blir stressad i och lär sig känna igen känslan hos sig själv kan man hjälpa sin hund genom att själv bli lugnare och hantera situationen lugnt och sansat. Hur man gör det kommer vi också gå in på under helgkursen som utöver teori innehåller praktiska övningar med sin hund. Självklart kan man gå kursen utan hund om man hellre tittar på de andras hundar. Då är kostnaden 1500 kr. Kursavgiften är annars 2000 kr med hund.

Den 9-10 augusti hittar ni mig på Skogsdagarna i Gussjö om ni vill ha mer information om kursen!

Anmäler er gör ni genom att skicka mail till anna-maria@etologica.se.