Igår var det den tredje träffen med kursen i Doggie Pilates med klickerträning. Under kvällen var även en reporter från Härnösandsföretag på plats för att få reda på mer om verksamheten och varför jag valde att starta eget. Länken till reportaget och bilder från träffen hittar du här:

Etologica – Ett företag för djurens bästa

Det var som alltid roligt att se hur långt deltagarna kommit med träningen. Alla hundar tränar med bollen nu (vi börjar på pall eftersom det är tryggare). En av deltagarna upplevde att hennes hund inte alls var lika glad till att träna längre och när vi tittade på dem såg man att hunden tyckte det var riktigt obehagligt att stå med framtassarna på bollen. Den tvekade innan den ställde sig med framtassarna på bollen för att nå nostargeten för att få klick och godis och hoppade snabbt ner igen. Jag tipsade om att lägga undan nostargeten och backa i träningen och belöna intresse för bollen, sedan en tass på bollen och snart ställde sig hunden med båda tassarna på bollen och kom fram till att det inte var så obehagligt ändå! Nästa träningspass vad den väldigt glad när den såg bollen igen. I det här fallet var motivationen att nå nostargeten (som används för att få in rätt rörelsemönster i skiftena mellan de olika positionerna) för att få klick och godis så stor att den klev upp på bollen trots att den egentligen tyckte det var läskigt. Hunden hanterade aldrig sin rädsla och det blev en konflikt när den så gärna ville ha godis men egentligen inte ville upp på bollen. När vi la undan nostargeten blev hunden tvungen att hantera sin rädsla för bollen och vande sig snabbt vid det ostabila underlaget då den inte hade nostargeten att fokusera på. För en annan hund kan det ta mycket längre att arbeta bort den rädslan och det är därför jätteviktigt att man inte går för fort fram i träningen!

Ikväll var min hund Aron med som instruktörshund för första gången. Han var jätteduktig och helt slut när vi kom hem! Han fick hjälpa mig att visa olika typer av belöningar och vad man ska tänka på när man belönar sin hund under träningen. 

Fotograf Maria-Thérèse Sommar

Fotograf Maria-Thérèse Sommar