Hundar är egna individer med känslor, tankar och idéer. Inte en enda hund är den andra lik, och därför finns det heller ingen metod som funkar på alla hundar! Jag tycker att all hantering av hundar och andra djur ska bygga på empati och omtanke.

Jag är passiv medlem i flera grupper på facebook, där jag med intresse följer de frågeställningar och diskussioner som hundägare har. Väldigt ofta kommer kan man läsa i något inlägg eller kommentar att allt ens hund gör beror på ägaren! Men stämmer verkligen det?

Nu på sista tiden inför nyår har mycket handlat om skotträdsla hos hund. Många är starkt övertygade om att rädsla för fyrverkerier enbart beror på hundägaren. Hunden har blivit rädd då ägaren ömkat eller tyckt synd om hunden när det smällt och därmed bekräftat för hunden att skott/fyrverkerier är farligt.

Det är hur som helst väldigt vanligt att hundar är rädda för åska, skott eller fyrverkerier.  Beteenden som rädda hundar visar är att de gömmer sig, kryper ihop, vandrar av och an, flämtar, söker sig till ägaren, skakar, är väldigt vaksamma och reagerar kraftigt om de blir överraskade/skrämda (Levine et al. 2007).

Om man är på promenad och hunden blir rädd för skott/fyrverkeri drar den ofta hemåt i kopplet eller trycker sig efter hus eller buskage för att söka skydd. Om man hamnar i ett sådant läge med sin hund är det bästa man kan göra att försöka få den att känna sig så trygg som möjligt.  Tyvärr kan jag inte säga exakt vad just du ska göra, för det beror helt på hur din hund reagerar när den blir rädd! Vissa kan man avleda med godis eller lek, andra blir lugna om man bara sätter sig ner ett tag och de får lokalisera var ljudet kommer ifrån eller att det inte kommer fler smällar. Andra hundar får ren och skär panik och vill bara hem.  Jag känner till hundar som är så rädda för fyrverkerier att de kan få krampanfall av stressen och behöver äta lugnande för att klara nyårsafton. Att som ägare till en sådan hund få höra att hundens rädsla beror på en själv är föga hjälpsamt…

Anledningen till att hundar är rädda för skott, fyrverkerier och åska är många. En viss del är genetiskt. Om man t.ex. kollar på Försvarsmaktens tjänstehundsavel har antalet skotträdda hundar minskat genom åren då man aldrig avlat på hundar som visat rädsla för skott. Rädslan kan också vara förvärvad. Det vill säga att den beror på miljön. Om något obehagligt hänt samtidigt som ett högt ljud kan hunden bli skotträdd trots att den inte varit det från början. En annan vanlig orsak till att hundar blivit skotträdd är öroninflammation eller annan smärta.

Men det går att vänja hunden vid fyrverkerier, åska eller skott! Man måste dock påbörja träningen långt innan nyår eller andra årstider då t.ex. fyrverkerier avfyras. Det mest effektiva sättet att vänja hundar vid ljud de är rädda för är att spela in ljudet och spela det på låg volym som man successivt ökar över tid. Minst en månad brukar krävas för att se resultat.  Det är dock viktigt att man lägger upp tillväjningen på rätt sätt för att inte förvärra rädslan!

Kontakta mig om du vill boka in en beteenerådgivning med din skotträdda hund!

Källa:
Levine, Ramos & Mills. 2007. A prospective study of two self-help CD based desensitization and counter-conditioning programmes with the use of Dog Appeasing Pheromone for the treatment of firework fears in dogs (Canis familiaris). Applied Animal Behaviour Science 105:311–329