Idag har jag träffat en väldigt trevlig hundägare och en dvärgpinscher under en timmes privat träning. Ägaren ville ha tips om kontakt och inkallning, och de två sakerna hänger faktiskt ihop. Inkallning bygger nämligen på kontakt.

I min värld betyder inte kontakt att hunden går och tittar på en hela tiden, utan att den är lyhörd och följsam. Hunden får gå och nosa under promenaderna men den ska vara lyhörd på när man talar till den och när man byter riktning. De allra flesta hundar är mer eller mindre lyhörda, det är oftast vi människor som måste bli mer lyhörda på våra hundar. Vi missar ofta flera tillfällen under promenaderna där hunden ger oss möjlighet att belöna kontakt, t.ex. när de tittar upp på oss eller bara vrider öronen mot oss för att lyssna på vad vi vill. Vi ger dem ofta uppmärksamhet först när de drar för mycket i kopplet eller hoppar på oss. Om vi istället är lite mer lyhörda och ser att hunden blivit extra intresserad av något eller vill ha uppmärksamhet kan vi ofta belöna innan hunden blir frustrerad och t.ex. drar i kopplet. Eftersom att gå fint i koppel även det bygger på just kontakt pratade vi också en del om vad man kan göra för att lära hunden att inte dra. Först kollar man på när är det hunden drar och varför? Hunden som jag träffade idag drog mycket i kopplet i början på promenaden för att den var uppspelt och hade mycket energi. Där är mitt tips att ha tålamod och låta den lugna ner sig innan man börjar träna. När den första upphetsningen lagt sig drog den för att komma fram till intressanta saker. Där kan man stanna och när hunden kollar upp går man snabbt fram till det den är intresserad av och använder doften eller föremålet som belöning. Man lär hunden att drar du kommer du inte fram till det du vill undersöka. Men där gäller det att vi är lyhörda och ser på vår hund när den blivit intresserad av något och hinner stanna innan den drar.

Vi kan även göra saker under promenaden för att vi ska bli mer intressanta för hunden. Vad gör den om jag plötsligt sätter mig på huk och petar i marken? Oj, hittade matten en godis där?! Eller om jag går av gångvägen, vad gör hunden då? Vad händer om jag säger hundens namn när den står och luktar på en väldigt intressant fläck och när den kollar upp blir glad och springer någon meter? Det är exempel på små saker man kan göra under promenaden för att bli mer intressant för hunden och öka dess motivation till att lyssna och hålla koll på oss. Det ska inte vara ett ryck i kopplet som gör att hunden följer med när den står och luktar utan för att den är nyfiken på varför vi vill att den ska komma.

Vill du ha hjälp med kontakt-/följsamhetsövningar? Lämna en intresseanmälan för en kurs eller kontakta mig för privat träning!

Här kan du lämna intresseanmälan och här kan du kontakta mig för mer information om privat träning