Överdrivet slickande hos hund kan bero på många olika orsaker.  Man har bland annat sett att det kan bero på mag- och tarmproblem, hantering av stressande situationer (t.ex. separationsångest, hyperaktivitet, hos veterinär eller pensionat) eller svampsjukdomar. Ofta brukar man även göra en allergiutredning på hundar som slickar sig mycket för att utesluta att slickandet beror på klåda från allergi. De utredningarna tar ofta lång tid och innehåller strikta dieter, antibiotika och långtidskortison. I många fall hittar man ingen allergi men fortsätter ändå med kortison.  Nu har man hittat en till orsak bakom överdrivet slickande av tassar hos hund, nämligen skador i nacke och rygg. Hundar som slickade sina framtassar visade tecken på inflammation och obehag i nedre delen av nacken medan hundar som slickade sina framben hade muskelspasmer och inflammationer i den intrascapulära regionen (runt skulderbladen). De hundar som slickade sina baktassar visade sig ha skador i ländryggraden.

Vidare såg man att de hundar som slickade sina framtassar ofta drog i kopplet och ägarna använde halsband tillsammans med flexikoppel.  Hundar som slickade baktassarna blev ofta aktiverade genom bollkastning och visade tecken på skador i musklerna som jobbar runt ryggraden för att stabilisera den samt sträckningar i ländryggen. Dessa upptäckter är inte märkvärdiga med tanke på att nervbanor, och meridianer där energin Qi sägs flöda inom alternativmedicinen, blir påverkade av spända muskler, halsband och tvära ryck i kopplet.

Användandet av halsband har börjat bli mer och mer ifrågasatt med tiden och är inte det självklara valet för hundpromenaden som det tidigare varit. Om man tittar på placeringen av halsbandet, speciellt helstryp som placeras högt upp, har flera studier visat att det leder till nack- och nervskador. När det gäller flexikoppel blir det ett motstånd som hunden hela tiden måste kämpa emot vilket gör att det blir påfrestningar i nackregionen. Lägg dessutom till rycket som ofta uppstår när hunden kommer till kopplets fulla längd vilket kan ge whiplashskador.  Anders Hallgren såg i sin studie på 400 hundar från 2010 att 91 % av hundarna som hade nackproblem hade ofta dragit eller blivit hårt ryckta i kopplet.

Jag använder själv sele på min hund och rekommenderar de hundägare som söker min hjälp att investera i en VGW-sele eller annan sele med knäppe för kopplet fram på bröstet. Dels är det mycket skonsammare mot hundens nacke och rygg och dels underlättar det träningen av att gå fint i koppel. Min syn på koppelträning är att det bygger på kontakt och lyhördhet. Med hjälp av selen blir hunden friare i sina rörelser och mer avslappnad. På selar där kopplet sitter fram på bröstet vänds hunden mot mig när den kommer ut i kopplets fulla längd och jag får lättare möjlighet att få kontakt med hunden och berömma för att den kommer tillbaka till mig. Idag använder jag en sele från MR-koppel med två olika ringar för att fästa kopplet uppe på ryggen som både jag och Aron trivs mycket bra med!

Arons sele från MR-koppel. Foto: Anna-Maria Svedberg

Om du har en hund som slickar mycket på sina tassar eller framben, kanske till och med så mycket att det blir kala fläckar och sår, föreslår jag att du kontaktar veterinär och djursjukgymnast i första hand för att utesluta sjukdom och undersöka om det kan beror på nack- eller ryggproblem. Därefter behövs även hjälp av etolog för att träna hunden på att gå fint eller förändra kommunikationen  mellan dig och hunden. Dessutom blir slickandet ofta en vana som hunden fortsätter med även när den blivit friskförklarad. Då kan man behöva titta på de dagliga rutinerna och göra ändringar där för att minska hundens behov av att slicka på sig själv.

Dr. Peter Dobias som upptäckt sambandet mellan överdrivet slickande och rygg- eller nackproblem hos hund föreslår följande behandlingsplan:

  1. Använd en sele med fäste för koppel fram för att minska påfrestningen av nacke och rygg
  2. Använd aldrig koppel och halsband, speciellt om hunden drar mycket
  3. Om hunden slickar baktassarna, låt inte hunden springa, hoppa, kasta sig i vatten eller apportera bollar/pinnar på minst en månad. Detta kommer minska spänningen i musklerna som påverkar nervbanorna till bakbenen och baktassarna
  4. Behandling av kiropraktor, fysioterapeut eller osteopat är en väsentlig del av behandlingen
  5. Undvik att leka dragkamp med hunden, om så görs bör det göras på ett mjukt sätt utan kraftiga ryck. Kampa aldrig när hundens framben är i luften
  6. Utfodra hunden med högkvalitativt foder som innehåller alla essentiella vitaminer, mineraler och aminosyror
  7. Överväg behovet av att detoxa levern p.g.a. långvarig stress
  8. Peter Dobias rekommenderar användandet av Zyflamend som är ett växtbaserat antiinflammatoriskt preparat (Jag har ingen erfarenhet av det och vet inte om det används i Sverige).

Om man följer Dr. Peter Dobias behandlingsplan borde förändringar ske inom en till åtta veckor beroende på skadans svårighetsgrad. Majoriteten som Dr. Peter Dobias har behandlat har enligt honom själv återhämtat sig helt eller förbättrats avsevärt beroende på skadans svårighetsgrad och om situationen är kronisk eller ej.

Källor:

Bécuwe-Bonneta,V. Bélangera, M-C. Franka, D. Parenta, J. Hélie, P. 2012. Gastrointestinal disorders in dogs with excessive licking of surfaces. Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research. Volume 7. Issue 4. Pages 194–204

Dobias, P. Excessive Paw Licking in Dogs – It May Not Be Allergies. Integrative veterinary care journal. Vol. 413.

Hallgren, A. 2010. Ryggproblem hos hund – Bakomliggande orsaker till beteendeproblem. Ekerö Tryck 2010.

Stein, D.J. 2000. Neurobiology of the obsessive–compulsive spectrum disorders. Biological Psychiatry. Volume 47. Issue 4. Pages 296–304