Förra veckan var jag stressad och irriterad samtidigt som jag öppnade hundgrinden åt Aron som satt bak i bilen. Som vanligt sa jag ”Varsågod”, men Aron hoppade inte ut.  Jag vänder mig om och tittar varför han inte kommer och ser att han slickar sig om munnen, undviker min blick och har öronen strukna längs huvudet. Jag inser direkt mitt misstag, Aron hade uppfattat min stress och irritation som att det var riktat mot honom, vilket det inte var. Jag tog ett djupt andetag och sa med glad röst ”Nu är vi hemma, hopp ut!”. Utan tvekan hoppade Aron ut och sprang till dörren med glad svans och väntade på att jag skulle komma och öppna precis som vanligt så att han kunde hälsa på katten.

Det Aron visade var lugnande signaler. Turid Rugaas har forskat sedan 70-talet och hittat runt 30 olika lugnande signaler som hundar använder för att lugna andra och tala om att de inte vill bråka. Hunden är i grund och botten ett flockdjur och ett rovdjur med vassa tänder och starka käkar. För att undvika skadliga slagsmål har flera olika aggressionsdämpande signaler utvecklats. Signaler som vi ofta ser i vardagen när vi umgås med våra hundar.

Din hund brukar kanske gäspa medan du tar på dig skorna innan ni går ut? Brukar den nosa på promenaderna, och ju mer bråttom du har desto mer nosar hunden?  Har du märkt att den inte kommer ända fram till dig när du ropar? Den kanske gör en båge, stannar för att nosa eller lägger sig ner? Även här kanske den gäspar eller slickar sig om munnen? Tittar den bort från dig när du pratar med den eller vill att den ska se dig i ögonen?  I alla de här situationerna har hunden använt sig av lugnande signaler för att tala om något för dig!

I helgen var jag på en kurs i Lugnande signaler och Ordlös kommunikation. Det var Monica, Sara och Sofia från Hundägarskolan i Nora som höll i kursen som arrangerades av Åsa Tova Bergh på HUNDraelvan i Näsåker.  Vi kollade på film och hade teori om Lugnande signaler för att sedan göra parktiska övningar med våra hundar. En övning var att se vilka signaler hunden visade om vi böjde oss över den för att klappa den och lyfta på tassarna. De flesta hundarna vände bort blicken, slickade sig om munnen och/eller gäspade. Om man istället smeker hundens längs med sidan närmast (utan att böja sig över hunden) visar hunden mer kontaktsökade signaler eller lutar sig mot en för att man ska fortsätta.

Här tittar vi på vilka lugnande signaler hundarna visar när de blir hanterade och upplyfta. Foto: Anna-Maria Svedberg

 

Det är väldigt lätt hänt att man blir irriterad på hunden när den visar lugnande signaler eftersom det ofta sker i situationer när vi vill den något. Som t.ex. med Aron och bilen som jag började inlägget med. Om jag inte uppfattat hans signaler hade jag kunnat blivit irriterad på honom för att han inte hoppade ut och istället sagt till honom på skarpen. Han hade troligen hoppat ut men det hade inte varit en glad hund. Nu efter att jag gått kursen ser jag att jag även kunde ha besvarat hans lugnande signaler genom att inte titta direkt på honom, gäspat och sen bett honom om att hoppa ut. På så sätt visar jag tydligare att jag inte heller vill ha något bråk.

Just nu har jag ett fall med en hund som börjat morra och markerat åt sina ägare. De hörde av sig till mig och var oroliga för att deras hund var aggressiv och måste avlivas. Efter ett hembesök såg jag att hunden visade många lugnande signaler mot sina ägare och när jag berättade för ägarana vilka signaler de skulle titta efter började de också se dem. Just nu genomgår hunden en smärtutredning och jag kommer berätta mer om fallet när den är klar!

Kontakta mig om du vill lära dig mer om hundens lugnande signaler!

Anna-Maria Svedberg, etolog
070-175 73 87
anna-maria@etologica.se