Att leva med en grånos är ett nytt kapitel. Man kan läsa mycket om den viktiga valptiden, valpkurser, fostran och hundens könsmognad. Men vad händer när hunden blir äldre?

Min Aron fyller 12 år nu i januari. Han blev lite grå om nosen tidigt, men det blir mer och mer med åren. Även ögonbryna börjar bli silvriga, så charmigt!

Det är en hel del jag går och funderar över nu när Aron är till åren, och börjat få ålderskrämpor. Den största frågan är såklart när vet jag att det är dags att ta farväl? 

Olyckan som kunde varit slutet

Som ni kunnat läsa på Etologica på Instagram och Facebook var det nära att Aron slets ifrån mig för en månad sedan när han föll ned i en skreva.  Han skulle hoppa över, men missade och ramlade 3 meter rätt ned! De sekunder det tog för mig att ta mig fram till skrevan och titta ned för att se om han levde eller inte var de längsta i mitt liv. 

Han klarade sig med en sträckning och stukad tå! Men jag var ett känslomässigt vrak veckorna efteråt. Han hade kunna bryta nacken där och då! Hur kunde jag låta det hända? Varför förstår han inte att han inte kan hoppa som han gjort när han var yngre? 

Äldre hundar har andra behov

Det är vanligt att hjärnan vill mer än vad kroppen klarar av. Aron har inte full koll på bakdelen längre, och kan tappa balansen. Om han vore en yngre hund hade det kunnat vara ett skäl för att låta hunden somna in. Men om han varit yngre skulle han också haft andra behov än han har idag för att må bra. 

Idag är han nöjd med kortare promenader, lättare nosarbete någon gång i veckan och mys i soffan. 

Som unghund var han inte nöjd om han inte fick två långpromenader om dagen, nosarbete eller annan träning varannan dag och ut och springa minst 5 km med mig varannan dag. Att begränsa en så pass ung och energisk hund från att springa lös, gräva och arbeta är en helt annan sak än att anpassa vardagen efter en äldre hund med andra behov. 

Nu ska jag och grånosen ut och njuta av kylan och solen, men skor och täcke för de stela lederna!

Att leva med en grånos.

Att leva med en grånos