Idag blev jag stoppad efter vägen av en bilist när jag var ute med min hund. Han frågade om jag hade en svart hankatt. Jag svarade att det har jag och undrade om han sett honom genom mitt fönster? Nej, det hade han inte men sa att den brukar vara på hans tomt. Jag svarade då att det inte är min katt han sett då eftersom min hane är en kastrerad innekatt på sex år, men att jag också brukar ha besök av en svart och en svartvit hankatt på min tomt. Bilisten körde vidare och jag vet inte varför han stannade mig. Han kanske bara undrade om katten var bortsprungen och försökte ta reda på var den hörde hemma?

På sista tiden har man dock kunnat läsa insändare i både Tidningen Ångermanland och Sundsvalls Tidning om utekatter. Vissa anser att katter inte ska få springa lösa medan vissa tycker att katter måste springa lösa för att må bra, och sen finns det så klart massa åsikter där emellan.

Jag har under min uppväxt haft tre katter som alla varit innekatter. Anledningen till att min familj valt att ha innekatt är flera:

  • Vi bodde inne i stan med många grannar och ville inte att katten skulle störa dem
  • Vi spenderade sex månader per år på husvagnscamping där lösa katter inte var tillåtna
  • Vi bodde nära bilväg och ville inte att katten skulle bli påkörd
  • Vi bodde nära en skola där jag själv sett hur elaka barn kan vara med katter
  • Vi hade många katter i området som slogs och vi ville inte att vår katt skulle skadas (eller skada någon annan) i kattslagsmål

Att limma ihop en pyramid av toarullar är ett enkelt och billigt sätt aktivera sin katt. Foto: Anna-Maria Svedberg

För mig har det varit naturligt att ha innekatt, men jag har också upplevt att de behövt aktivering för att trivas. Våra katter har varit väldigt olika. Min första katt Missan tyckte mest om att vara inne. Ute stannade hon gärna på tomten och satt och spanade på omgivningen. När hon bodde med mig i Skara blev hon stressad och rädd av att vara ute och nöjde sig med att spana från balkongen även om jag hade dörren öppen så att hon kunde gå ut om hon ville. Inne var hon lugn och sov en hel del. Man kunde locka henne till lek någon gång i veckan, men annars tyckte hon mest om att äta och sova. Henne matglädje gjorde att man lätt kunde aktivera henne med olika matspel.

Innekatter behöver aktiveras för att få utlopp för sin energi. Att leta efter torrfoder är ett enkelt och effektivt sätt att sysselsätta katten på! Foto: Anna-Maria Svedberg

Vår andra katt Tindra var mer orolig, ville in och ut flera gånger per dag och älskade att gå på promenad. Hon var också livligare inomhus och vi fick leka med henne flera gånger per dag för att hon skulle må bra. Hon fick även jobba för sin mat för att få lite mer hjärngympa och utlopp för sin energi.

Wille, som jag har nu, är min tredje katt. Jag hittade honom ute en kall oktoberdag på Skaraslätten år 2009. Han var högst sex veckor gammal, mager som bara den och full med löss och öronskabb.  Jag gick och knackade dörr men ingen saknade honom eller visste var han kom ifrån. Jag fick veta  att han varit ute i minst en vecka. Han fick flytta hem till mina föräldrar där Tindra bodde. Med mig i Skara bodde nämligen Missan och hon ville vara ensamkatt.

Förra sommaren var jag ute med Wille i sele hos mina föräldrar när vi blev påsprungna av  två katter som jagade varandra. Wille fick panik och det slutade med att jag blev biten i handen. Bettet blev infekterat och handen svullnade upp som en ballong, jag kunde inte använda handen på en vecka, blev sjukskriven och fick äta antibiotika. Efter det har jag försökt vänja Wille att gå ut igen, men han har blivit väldigt stressad av det och därför mestadels fått vara inne sedan dess.

Wille vilar i trappen i nya huset, perfekt utkiksställe där han har full koll på hela nedanvåningen och ut på gården. Foto: Anna-Maria Svedberg

Wille fick flytta med mig ut på landet nu i mars när jag flyttade in i ett sekelskifteshus. Han vande sig snabbt vid sitt nya hem men jag vet faktiskt inte om jag kommer att vänja honom vid att gå ut i koppel här. Som jag nämnt tidigare går det två okastrerade hankatter på gården. Självklart är jag orolig för vad som skulle hända om vi skulle stöta på någon av de katterna när vi är ute, speciellt med tanke på hur det slutade förra sommaren. Att ha Wille lös är inget alternativ för mig. Huset ligger tio meter från en 80-väg, och risken är stor att han blir iväg jagad av de andra katterna, eller hamnar i slagsmål.

Med tanke på de problem lösspringande katter kan orsaka är det för mig inte alls självklart att man ska ha utekatt. Man kan tillgodose kattens behov genom koppelpromenader och aktivering inomhus! Om man ändå väljer att ha utekatt bör man:

  • Kastrera katten, då blir det inga oönskade kattungar och speciellt hankatter stannar i hemområdet istället för att dra iväg på strövartåg. Katterna blir också mindre benägna att urinmarkera.
  • ID-märk katten! Chipmärkning är bra, men komplettera gärna med tatuering eller halsband för att det ska vara tydligt att katten har ett hem! Se till att ägaruppgifterna är uppdaterade så att man lätt kan komma i kontakt med dig om din katt skulle hittas eller behöva veterinärvård.
  • Se till att katten inte orsakar problem hos grannar. Det är t.ex. inte uppskattat att få utemöbler eller bil nedkissad, avföring i rabatter och sandlåda eller att katten går in i andras hem.
  • Katten ska ha daglig tillsyn och snabbt få veterinärvård om nödvändigt! Om katten är borta i flera dagar brister du i tillsynen över din katt.

Vill du läsa mer om katten i vårt samhälle kan du besöka hemsidan kattstatus.se