Igår hade jag en fantastisk hunddag med trevligt sällskap! Först tränade jag uppletande efter föremål med min egna hund Aron, och sen följde jag med till HUNDra elvan i Näsåker där de har assistanshundsläger. Jag träffade tre valpar och en 1-åring som är under utbildning till assistanshundar.

Är det inte fantastiskt vilken positiv påverkan hundar har på oss människor? Bara av att titta din hund i ögonen utsöndras hormonet oxytocin som är samma hormon som gör att nyblivna mödrar binder an till sin nyfödda unge (På Per Jenens blogg lan du läsa mer om den studien!). Att sen arbeta nära med sin hund som förarna till assistanshundar gör leder till ett otroligt starkt band och ökad livskvalité.

Bara fantasin sätter gränserna till vad en assistanshund kan hjälpa till med för att underlätta vardagen för sin förare. De kan hjälpa till att bära och plocka upp saker, larma vid anfall, öppna och stänga skåp och mycket, mycket mer! Sen kan de även fungera som socialt stöd genom att bara finnas till och vara nära sin förare.

Det ställs stora krav på en assistanshund. De ska klara av att jobba i många olika och nya miljöer och inte störas av alla intryck. Därför är det viktigt att de får bra socialisering och miljöträning redan från början. Den viktigaste tiden är när valpen är mellan 3 och 12 veckor, men man måste anpassa socialiseringen till valpen. Det är viktigt att man håller koll så att valpen får positiva minnen från nya människor, djur och miljöer. Om den blir skrämd kan det minnet vara svårt att sudda ut. Det är även viktigt för valpar att sova mycket vilket man inte får glömma när man tar med den ut på nya äventyr.

På onsdag börjar min kurs i valpfostran och ni kommer att få följa valparnas utveckling här på bloggen! Valparna är från 11 veckor till sex månader gamla, men tills dess får ni nöja er med bilderna från gårdagen :)