Har du också hört att du måste visa för din hund att det är du som är ledaren? Det kan till exempel handla om att du inte får tillåta din hund att gå först ut genom dörrar eller gå först på promenaderna, låta den dra i kopplet eller att hälsa på besökare innan dig. Om din hund får göra något av detta så tror den att det är den som bestämmer och är ledaren. Jag håller inte alls med!

I hundsammanhang pratas det ofta om alfahunden, flockledaren och dominans. Hundar strävar hela tiden efter att klättra i rang och därför måste vi hela tiden vara på vår vakt för att hunden inte ska få tillfälle att ta över ledarskapet. Jag pratade med en hundägare när jag åkte tåg en gång. Vi satt båda i djurvagnen och vi började prata hund. Hon berömde mig för min fina hund som låg under mitt säte och var tyst. ”Han vet allt vem som är ledaren av er två!” sa hon innan hon började berätta om vilka regler hon hade för sin hund för att han skulle lära sig att det var hon som bestämde. Han fick minsann inte gå först ut genom dörren och absolut inte gå före henne på promenaderna! Jag undrade var hon lärt sig det och det hade hon dels sett på TV (Cesar Milan) och det var så man alltid gjort med hundar.  Man måste se till att man är alfan för att hunden inte ska ta över.

Men var kommer då begreppet alfaledaren ifrån? På 1970-talet började etologin ta fart, och bland de första studier som gjordes var på höns. Hos höns hittade man en strikt heirarki. Hönset högst upp bestämde över alla, hönan näst högst upp bestämde över alla utom hönan ovanför henne medan hönan som var längst i rang bestämde inte över någon. Denna upptäckt ville man senare ta med sig till andra djurslag, och David Mech började forska på vargar. Han såg hos de vargar han studerade att det fanns ett alfapar, som var högst i rang och flockens ledare. Resten av flockmedlemmarna underkastade sig alfaparet genom att lägga sig på rygg, slicka i mungipor och ge alfaparet företräde till mat. MEN, dessa vargar var i fångenskap, på begränsad yta och jämngamla. När man sen gjorde samma studie på vilda vargar upptäckte man att det inte fanns något alfapar. De flesta vargar levde i familjegrupper, där en hane och hona lever med sina ungar. När ungarna blir könsmogna vandrar de iväg och letar reda på en egen partner.

David Mech har själv tagit tillbaka sitt påstående om alfapar och hur vargar lever i flock, men än idag ges hans böcker från 1970-1980talet ut med den felaktiga informationen. Idag har forskningen kommit mycket längre, och inte heller hos ferala (förvildade) hundar hittar man någon alfaindivid eller ledare som resten av flockmedlemmarna måste följa. Ferala hundar lever i lösa grupper, tiken tar ensam hand om sina ungar och gruppstorleken beror på födotillgången. Finns det gott om föda håller man ihop. Är det ont om föda sprider man ut sig. Varför bråka och riskera att skada sig när människorna ändå lämnar sopor överallt? Och ferala hundar är mindre än vargar, de kan inte ta något större bytesdjur och jagar därför inte heller tillsammans.

Det har alltså ingen som helst betydelse om du går först eller sist på promenaden, frågan är om din hund tycker du är värd att vara tillsammans med!